Наши товары

О нас


Видеогалерея

Полезно знать

Статьи

Дитячі майданчики

Обладнання для Воркаут. Майданчик для занять Workout.

Воркаут — що це таке, користь і переваги, різновиди спорту і програма вправ

Є багато людей різних вікових груп, які дотримуються здорового способу життя. Ключовий момент – це фізичні навантаження. Далеко не кожен може дозволити собі дорогі заняття в тренажерному залі. Прекрасною альтернативою є воркаут – це вправи, які виконуються за допомогою звичайних спортивних споруд: на брусах, лавках, колесах. Сьогодні це один з найпоширеніших видів вуличного спорту.

Вуличний воркаут

«Вуличні тренування» або стріт воркаут — що це таке? Свою назву комплекс вправ отримав від можливості виконувати його на простих вуличних конструкціях. Підходить такий інвентар, як брус, колода, сходи, дворова лавка, турніки, вкопані колеса і т. д. Фізичні заняття практично виключають серйозні травми, перевантаження серцевого м’яза, ушкодження хребта.

Workout офіційно не віднесений до якогось виду спорту, не визнаний ні в одній країні, хоча сьогодні ці заняття поширені серед молоді. Постійно збільшується кількість прихильників цих фізичних навантажень, навіть проводяться міжнародні чемпіонати. Тому не виключено, що з часом воркаут буде віднесений до певного виду спорту.

Користь та переваги

Вуличний спорт полягає в тому, що тренуються набувають відмінні фізичні показники, що формують атлетичну фігуру. При цьому вони не навантажують серце так сильно, як це буває при заняттях з обтяженням. Люди, які займаються любительським спортом, долучаються до здорового і активного способу життя.

Якщо говорити про достоїнства воркаута, то перше – це можливість займатися в будь-який зручний час. Інші переваги:
• безкоштовний (заняття не вимагають купівлі абонемента);
• можна займатися в будь-якому місці;
• використовуються підручні засоби в якості тренажерів;
• немає необхідності занять з інструктором;
• тренують вестибулярний апарат.

Види воркаута

Існує кілька видів напрямки: Street Workout, Ghetto Workout, Handstand, Gimbarr. Основні з них це:
1.

Street Workout – особливість в поступовому разучивании нових, вдосконалення і ускладненні старих елементів.
2.

Ghetto Workout – повтори, тобто розвиток силових показників за рахунок повторень окремих елементів (жими, підтягування), або час виконання статичних (затримка тіла, що вимагає силових напруг).

Ще два різновиди воркаута розвивають гнучкість, координацію рухів. Це:
1. Handstand – тренування ґрунтуються на ходьбі, стійках, стрибках на руках, віджиманнях в такій стійці, силових виходах або спичагу.
2. Gimbarr (джимбарр) – колумбійський вид вуличного спорту. Для виконання кругових, махових, маятникообразных рухів потрібна страховка.
3. Кунг-фу воркаут – заснований на використанні палиці. Розвиває координацію, силу, які потрібні для точного нанесення удару в бойових мистецтвах.

Тренування воркаут

Основна мета занять воркаутом – комплексний розвиток тіла: м’язове, нервово-симпатическое (сила, швидкість реакції, рівновага, координація). Жіночий воркаут практично не відрізняється від чоловічого, але в ньому присутні вправи, які включають елементи на упор, гнучкість поперекового і сідничного відділів. Вулична атлетика дає навантаження на основні групи м’язів:
• рук;
• спини;
• шиї і плечей;
• грудей;
• ніг;
• черевного преса.

Тренування воркаут проходять для кожного спортсмена з різною періодичністю: новачки займаються через день, тренуються понад 6 місяців – щодня. Тривалість кожного заняття – не менше 1 години, в ідеалі – 2. Починається все з пробіжки, далі йдуть вправи на розтяжку, але оптимальний варіант – коли комплекс підбирається індивідуально. Існує три правила, обов’язкових при тренуваннях:
1.

Систематичність і інтенсивність занять.
2.

Множинні повтори певних елементів.
3.

Від навантаження кожна тренований м’яз має трохи боліти.

Перед кожним заняттям потрібно обов’язково проводити розминку, розігрівати м’язи. Важливо весь денний комплекс вправ виконувати без відпочинку між кожним підходом. Повторюється 3-4 рази, зупинка тільки після виконаного циклу на пару хвилин. На перших порах важливо давати організму відпочинок, 2-3 дні, в іншому випадку може виникнути перетренованість.

Вправи workout

За типами навантажень сучасний Workout включає в себе чотири види вправ. Це:
1.

Легкоатлетичні – складаються з багатьох класичних елементів легкої атлетики, розвивають витривалість, гнучкість.
2.

Ізометричні фіксують положення тіла на кілька секунд, зміцнюють суглоби і м’язи.
3.

Калистенические прості у виконанні. Для навантаження використовується власна вага тіла, виконуються віджимання, висы та ін.
4.

«Вуличний фітнес» комбінує калистенические і ізометричні види, доповнені вправами снарядами.

Будь-який досвідчений воркаутист здатний дуже добре виконувати кожне воркаут-вправа. Підрахувати їх кількість складно, але в середньому виходить приблизно по 10 підходів. Основні рухи:

віджимання;

жими рук (відомі як віджимання Ганнібала, виконуються на відстані 30-70 см від поверхні);

підтягування з застосуванням різних хватів рук, горизонтальні, з обтяженням, з імітацією кроків;

передній віс статичний або з неодноразовими повтореннями, на 1 руці, кількох пальцях;

вихід на турніку на обидві руки.

Майданчик

Місце для проведення тренувань не має значення, але майданчик для воркаута повинна бути обладнана певними тренажерами. Їх кількість буває різним, головне, щоб вистачало місця всім займаються. На майданчику для воркаут повинні бути:

поперечина;

бруси;

рукохід;

шведська стінка;

лава для преса, лавочка;

«Змійка» ;

інші елементи: канатна дорога, високі стовпи, стійка певної висоти, куточок.