Наши товары

О нас


Видеогалерея

Полезно знать

Статьи

Дитячі майданчики

Дитячий майданчик своїми руками

Повноцінний дитячий розвиток неможливий без руху і фізичних навантажень, які можуть їм забезпечити різноманітні ігрові снаряди, встановлені на дитячому майданчику у дворі житлового будинку. Звичайно, можна замовити облаштування ігрової або спортивної зони фахівцям, але все частіше жителі кооперуються і споруджують дитячі майданчики своїми руками. Саме в таких побудовах можна реалізувати тематичні ідеї, які будуть цікаві дітям різного віку, розвиваючі їх фантазію, захопливі в загадковий казковий світ.

Перед тим, як побудувати дитячий майданчик своїми руками, необхідно врахувати, що на ній будуть грати діти різного віку, а значить потрібно передбачити розваги для всіх вікових категорій.

З чого почати

Для початку мешканцям будинку, бажаючим побудувати дитячий майданчик своїми руками, необхідно об'єднати свої зусилля. Одного бажання тут мало. Кожен повинен продумати і заручитися підтримкою тих, хто може бути корисний радою або справою: проектувальників, дизайнерів, дитячих педагогів-психологів, архітекторів та інших, хто може знадобитися в процесі будівництва. Потім визначаються з місцем під споруду і розробляють проект того, що і де там знаходитиметься. Також слід дотримуватися наступних правил:

1. Простір для майданчика не повинно бути обмеженим, особливо якщо планується установка гойдалки–балансири, гойдалки на пружині або каруселі.

2. Затененность майданчика не повинна перевищувати 30-40%. Ідеальний варіант - дерева по всьому її периметру, але не ближче 1 м. до краю (за будівельними нормами).

3. Поділ майданчика на зони для малюків і дітей старшого віку.

Готуємо елементи майбутніх конструкцій

Коли креслення дитячих майданчиків своїми руками розглянуто, а найбільш вдалий варіант схвалений «колегією» батьків, приступають до збору матеріалу, необхідного для втілення ідеї. Збірні елементи конструкцій (сидіння гойдалок, гірки) можна замовити у фірм-виробників. Це обійдеться набагато дешевше, адже фінанси батьків багатоквартирного будинку об'єднаються. А для втілення творчих ідей в хід підуть: колоди, пеньки, відрізи матерії, старі автомобільні шини, листи фанери та інше. Деякі креативні особистості стверджують, що для того щоб получився хороший дитячий майданчик своїми руками, креслення не вимагаються, адже головне - це вдала ідея.

Найбільш довговічний варіант побудови - дитячий майданчик з металу своїми руками, але більшою популярністю користуються конструкції з дерева на металевих опорах або змішані структурні елементи, наприклад, дерев'яний будиночок, пісочниця та металеві лазалки, гірки.

Жодний дитячий майданчик не обходиться без пісочниці, гойдалки і ігрового будиночка. Саме їх побудови ми приділимо увагу в подальшому.

Побудова пісочниці

Найголовніше в будівництві пісочниці - вибрати для неї сухе місце, в міру сонячне, не в низині. В обраному місці знімають шар грунту на глибину до 20 см, а в передбачуваному центрі викопують яму 70-80 см глибини. Яму засипають великої щебінкою або вставляють в неї металеву трубу з отворами, прикриту зверху сіткою. Це робиться для дренажу пісочниці. З ним вміст буде швидше просихати після дощу. Далі дно пісочниці засипають щебенем, утрамбовують і наповнюють піском.

Так робиться внутрішня основа пісочниці. Каркас пісочниці найкраще робити з модрини або липи. Вони найменше схильні до гниття. Пісочницю для найменших відвідувачів майданчика можна зробити зі старої автомобільної шини. А якщо збоку прибити планку і підвісити на неї імпровізований вітрило (відріз матерії), то вийде справжній кораблик!

Побудова дитячого будиночка. Якщо у дворі житлового будинку є дерева, а знести їх для будівництва майданчика не представляється можливим, можна ці ж дерева використовувати в своїх цілях і влаштувати дітям незвичайне місце для ігор. Крім незвичайності, воно має бути і безпечним, про що теж доведеться подбати батькам.

Будиночок на дереві

1. Необхідно вибрати надійне, міцне дерево з розвиненою кореневою системою, не надто молоде, але і не старе і сухе. Не підходять для будівництва: верба, каштан, береза, тополя, липа.

2. Висота будиночка визначається віком його відвідувачів. Будинок на дереві зазвичай не розрахований на маленьких дітей, тому висота в 1,5 м. вважається оптимальною. Подібна висота не дасть поривам вітру розгойдати і розхитати всю конструкцію.

3. Матеріали для будівництва не повинні мати гострих кінців. Замість цвяхів рекомендується використовувати болти з шайбами і гайками.

Процес роботи. Так як будуємо дитячий майданчик своїми руками, наступний інструмент повинен бути в наявності: рулетка, рівень, шурупи, дриль, саморізи, ножівка, кутник, молоток, драбина. Перед початком будівництва продумують всі деталі: скільки дітей одночасно можуть перебувати в споруді, як вони будуть туди проникати, скільки буде вікон, як споруда буде триматися (на гілках або за допомогою додаткових підпірок). Вирішують також, яким чином дітвора буде спускатися: по канату, сходах або гірці.

Площу забудови визначають за допомогою кілочків і мотузки. Потім визначають спосіб її кріплення до дерева: на палях, на тросах, на підпорах або комбінацію методів. Палі забезпечують максимальну надійність конструкції і збереження дерева (що служить мірилом довговічності будиночка). Для виготовлення паль використовують брус, нарізаний по необхідному розміром, забетонований в землю. Для запобігання гниття деревини, зариваються брус просочують додатково гарячою смолою або спеціальним лаком.

Далі палі по периметру зв'язуються рамою і на неї кладуть фанеру або дошку 20 мм завтовшки. Між стовбуром і підлогою залишають невеликий зазор для подальшого росту дерева. Збірку стін здійснюють на землі, потім піднімають нагору, прикріплюючи до каркаса з дерев'яних планок. Варіантів покрівлі для незвичайного будиночка маса: можна покрити брезентом, черепицею, очеретом. Все залежить від вашої фантазії, винахідливості і можливостей.

Споруджуємо гойдалки

Гойдалки - незмінний атрибут будь-якої дитячої площадки. Така конструкція розгойдується вгору-вниз і їздить вперед-назад. Вона складається з двох П-подібних стійок, паралельних один одному, з'єднаних дугоподібними напрямними, горизонтальними і симетричними відносно осі гойдалок. Саме на напрямних встановлюються підвіски і опорні ролики для сидіння.

Звичайно, споруда подібних гойдалок вимагає генія інженерної думки у вашому дворі і того, хто здатний буде цю ідею втілити в реальність. Якщо ж таких не знайдеться, не турбуйтеся, адже зробити дитячий майданчик своїми руками не так вже складно. Гойдалки можна спорудити з мотузки з дощечкою (тарзанка), з підвішених старих шин, замовити у компанії-виробника і встановити самостійно.

Гойдалки, будиночок і пісочниця складають мінімальний набір обладнання для майданчика, на якій ще встановлюють турнік, лазалки, карусель та інші ігрові та спортивні снаряди.

Та, якщо у вас не вистачає часу для будівництва дитячого майданчика, Ви можете звернутися до нашої компанії компанія «Альміда» , яка є виробником дитячих ігрових майданчиків.

Дитячі майданчики «Альміда» високої якості за цінами виробника.

Дитячі ігрові майданчики купити можна будь-якого розміру, комплектації і кольору.

Дитячі майданчики «Альміда» розроблені з урахуванням усіх вимог безпеки. На нашому сайті ви знайдете широкий вибір дитячих ігрових майданчиків, а так само елементів до них. Ми гарантуємо високу якість, допомога при виборі і установці всіх видів майданчиків, спорткомплексів, лабіринтів. Наші ціни Вас приємно здивують.

За більш детальною інформацією звертайтесь до наших менеджерів